02-03-2015 16:44 | Door: Thijs ten Brinck

 

Paul de Ruiter en Deerns ontwierpen voor de luchthaven van de Russische stad Khabarovsk een enorme transparante koepel. Het concept bespaart energie en beschermt reizigers tegen het extreme klimaat.

De luchthaven bij Khabarovsk verwacht een flinke groei in het aantal reizigers. Het Nederlandse architectenbureau Paul de Ruiter en de ingenieurs van Deerns ontwikkelden voor het vliegveld een nieuwe, flexibel in te delen, passagiersterminal.

Dankzij een lichtgewicht koepel van het transparante plastic ETFE, is het binnenklimaat voor de reizigers comfortabel. Het energieverbruik voor verwarmen en koelen blijft door de dubbellaags constructie beperkt. Er komt veel daglicht binnen, waardoor het gebouw bespaart op elektriciteit op verlichting.

 

Extreem klimaat

 

De regio rond Khabarovsk, dicht bij de Russisch-Chinese grens, kent in de zomer temperaturen van gemiddeld boven de twintig graden Celcius. In de winter is het regelmatig juist kouder dan -20 graden Celcius.

De koepel van ETFE heeft een minimaal oppervlak, goede isolatie en opties het klimaat actief te beheersen. In de zomer slaat het systeem overtollige warmte op in de bodem, voor hergebruik in de winter. De nieuwe terminal vervangt alle bestaande gebouwen en brengt alle faciliteiten van de luchthaven samen onder één dak.

Bron: De Architect, Paul de Ruiter | Foto: Paul de Ruiter