03-03-2015 18:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Oostenrijkse architectenbureau Rüdiger Lainer and Partner heeft een wolkenkrabber ontworpen die voor ruim 70 procent uit hout bestaat. De toren is de hoogste ter wereld.

Het gebouw wordt 84 meter hoog en krijgt 25 verdiepingen. In het pand komen onder meer kantoren, woningen, een restaurant en een hotel.

Het HoHo-project van het Weense architectenbureau bestaat voor 76 procent uit hout. De bouw bespaart 2.800 ton aan CO2-uitstoot vergeleken met een betonnen gebouw van dezelfde grootte. De betonproductie veroorzaakt veel CO2-uitstoot. De bomen die het hout leveren, nemen tijdens de groei juist CO2 op.

De enige partij die nog niet staat te juichen bij het innovatieve ontwerp is de Weense brandweer. Die maakt zich zorgen over de brandveiligheid, schrijft de Britse krant The Guardian. De architecten hopen dit probleem op te lossen met een nieuw type brandblussysteem.

Houten gebouwen zijn populair de laatste jaren. In Amsterdam verrijst een houten woontoren. In Londen staat er al een. In de Noorse stad Bergen is een houten pand in aanbouw.

Bronnen: The Guardian, CityMetric | Foto: Rüdiger Lainer + Partner