27-08-2012 11:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

In de ambitie het duurzaamste stadion van Nederland te worden werkt de Amsterdam ArenA samen met bijna 40 Green Deal-partners om in 2015 CO2-neutraal te zijn.

Eén van de eerste maatregelen is het gebruik maken van de restwarmte van de elektriciteitscentrale van Nuon in Diemen, die op zo’n tien kilometer van het stadion staat. Hiermee worden de kantoren, de kleedkamers en het veld verwarmd en wordt de CO2-uitstoot met 70 tot 90 procent verminderd.

Grasmat verduurzamen

De ArenA, thuisbasis van voetbalclub Ajax, is het eerste stadion van Nederland dat het veld verwarmt door middel van restwarmte. Daarnaast wil het Amsterdamse stadion de gehele keten die samenhangt met de grasmat verduurzamen. Komend seizoen wordt de kringloop, van kweken tot verwijdering van de mat, in kaart gebracht en wordt bekeken hoe elk onderdeel verduurzaamd kan worden.

Gedacht kan worden aan het terugdringen van het watergebruik door bijvoorbeeld regenwater te gebruiken, grasmaaiers op biobrandstof, het vervoer van de grasmat met vrachtwagens op biogas en recycling van de mat na vervanging.

CO2-neutraal

De maatregelen maken onderdeel uit van het project ‘Amsterdam ArenA vanzelfsprekend duurzaam’, waarmee het grootste stadion van Nederland in 2015 volledig CO2-neutraal wil opereren. Bijna 40 Green Deal-partners helpen de uitstoot te verminderen via slim vervoer, minder afval, energiebesparing, schone energie en innovatieve duurzame oplossingen.

Bron: duurzaamgeproduceerd.nl

Foto: Filip Courtois