10-03-2015 07:51 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse NNRGY Crops verbouwt in Zwolle olifantsgras op 10 hectare ongebruikte grond. Het gewas dient als grondstof voor papier, plastics en bouwmaterialen.

NNRGY Crops werkt samen met de lokale afdeling van de Rabobank en BPD, voorheen Bouwfonds, aan een nuttige toepassing van ongebruikte bouwgrond bij Zwolle. NNRGY beplant de 10 hectare nog dit voorjaar met het gewas olifantsgras. BPD is eigenaar van de grond.

De Rabobank IJsseldelta daagt haar klanten uit toepassingen voor het olifantsgras te zoeken waaraan in de regio Zwolle behoefte is. Uiteindelijk verwerken de samenwerkingspartners de grondstof tot bio-beton. Wanneer er over een aantal jaar wel weer interesse is voor een bouwproject, kan dan het lokaal geproduceerde beton daarin verwerkt worden.

 

Olifantsgras

 

De snelgroeiende grassoort miscanthus, olifantsgras, is een veelbelovende grondstof voor de biobased economie. Vezels en cellulose uit het gewas dienen als basis voor papier, bio-plastics en dus ook als versterking voor bio-beton.

Vanwege de economische situatie in de Nederlandse bouwsector ligt veel bouwgrond te wachten op een toepassing. NNRGY Crops zoekt naar bouwgrond waarop voorlopig geen projecten gerealiseerd zullen worden. De tijdelijke ontwikkeling van de locatie in Zwolle is het vierde project van NNRGY in Nederland.

Bron: Agro-Chemie, Green Chemistry Campus | Foto: David Wright, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)