10-03-2015 10:50 | Door: Thijs ten Brinck

Energie-efficiëntie en verantwoord waterverbruik zijn belangrijke ontwerpaspecten in de Zuid-Afrikaanse bouwsector. Steeds meer bouwprojecten scoren hoog op de duurzaamheidsladder.

De Zuid-Afrikaanse Green Building Council ziet een grote groei in groene bouwprojecten in het land. Dat meldt het Zuid-Afrikaanse Real Estate Magazine. Voor een opkomende economie heeft Zuid-Afrika een vrij hoge CO2-uitstoot. Over het algemeen nemen gebouwen zo'n 40 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen voor hun rekening. Hier valt nog veel te winnen, erkent de sector.

"Zuid Afrika heeft een omslagpunt bereikt met duurzaam bouwen", zegt CEO Brian Wilkinson  van de Green Building Council. “Sinds we in 2008 begonnen met het certificeren van gebouwen, is duurzaamheid mainstream geworden in de ontwikkeling van commerciële bouwprojecten.”

Vastgoedbeheerders, huurders en projectontwikkelaars hielden zich in 2008 nog sporadisch bezig met duurzaamheid, en dan alleen om ‘het goede’ te doen. Inmiddels zien de partijen de financiële voordelen van water- en energiebesparingsmaatregelen, en de kostenreductie die groene materialen al tijdens de bouw opleveren.

Gedreven door een terugverdientijd van drie tot vijf jaar, ziet de Green Building Council ook kansen voor de implementatie van duurzame standaarden in de Zuid-Afrikaanse renovatiemarkt.

Bron: Real Estate Magazine | Foto: Andrew Moore, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)