17-03-2015 13:39 | Door: Willemien Groot

Chemieconcern Bayer heeft in Maleisië de eerste woning onthuld die volledig is opgetrokken uit kunststof. Het prototype van polyurethaan isoleert beter en is betaalbaar voor lage inkomens.

Afgezien van de vloer van beton, is het huis van ruim 100 vierkante meter volledig van kunststof. Volgens Bayer MaterialScience, dat het huis van kunststof ontwikkelde, isoleert de woning veel beter. De binnentemperatuur zou in het warme, vochtige klimaat van Maleisië 8 tot 10 graden Celsius lager liggen dan in vergelijkbare woningen. In de praktijk levert dat een besparing op het elektriciteitsverbruik van 25 tot 30 procent op.

 

1 Miljoen huizen

 

Het duurde slechts vijf weken om het prototype in de hoofdstad Kuala Lumpur te bouwen. Dat is tot 35 procent korter dan de bouw van een traditioneel huis. De kosten voor het basisontwerp bedragen ongeveer € 19.000.

Daarmee voldoet het prototype aan de eisen van de Maleisische overheid om snel nieuwe, energiezuinige huizen te bouwen die ook betaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. De regering wil op korte termijn meer dan een miljoen van dergelijke huizen bouwen.

 

Lokale productie

 

In de eerste fase wil Maleisië 200 kunststof woningen bouwen, gecombineerd met hernieuwbare energieprojecten. Bij deze proef zijn ook Philips, Schneider Electric en lokale aannemers betrokken. Volgens Bayer MaterialScience is de lokale productie van materialen, dichtbij de bouwplaats het meest efficiënt.

Het concern experimenteert in verschillende landen met alternatieve, sterk isolerende bouwmaterialen. Ook in de Filipijnen en Indonesië staan verschillende prototypen van hoogwaardige, betaalbare woningen.

Bron: Bayer, The SunDaily, The Malaysian Reserve | Foto: Conan, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)