20-03-2015 11:00 | Door: Laura Fransen

De Grevelingendam tussen Zeeland en Zuid-Holland heeft een duurzame primeur. Langs de weg komt een vangrail van bermgras te staan.

De biobased vangrail is ontwikkeld door het internationale Biobased Composites Technologies-consortium (BBCT). De geleiderail is gemaakt van vezels uit bermgras en is daarmee milieuvriendelijker dan de reguliere variant. “De gangbare geleiderails zijn onder meer gemaakt van verzinkt staal, waarbij het zink geleidelijk terechtkomt in het milieu”, zegt Aaik Rodenburg van Rodenburg Biopolymers tegen Agro & Chemie.

Voordat Rijkswaterstaat de alternatieve rail in gebruik kan nemen, moet hij getest worden. Het komende jaar gebeurt dat in de natuurlijke omgeving van de Grevelingendam. Als de resultaten positief zijn, volgen crashtests. Zowel het design als de fysieke eigenschappen moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de vangrail een aanrijding van een bus met een snelheid van 80 kilometer per uur kunnen doorstaan.

Naar verwachting zullen de kosten van de proef neerkomen op € 100.000. Het BBCT bestaat onder andere uit bioplastics-specialist Rodenburg Biopolymers en technisch ontwerp- en adviesbureau Millvision.

 

Bron: Agro & Chemie | Foto: andre_nitschke , via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)