19-03-2015 11:30 | Door: Thijs ten Brinck

Eigenaren van gebouwen moeten aanpassingen doen om het vastgoed duurzaam en aantrekkelijk te houden. Niet-duurzame gebouwen zijn achterhaald en raken overbodig.

De grote meerderheid van internationale vastgoedbeleggers let bij investeringsbeslissingen nauwlettend op de duurzaamheidsprestaties van gebouwen en projecten. In een onderzoek van vastgoedadviseur CBRE zegt 70 procent van de ondervraagde vastgoedbeheerders energie-efficiëntie en duurzaamheid ‘een van de meest belangrijke criteria’ te vinden bij de selectie van nieuwe aankopen.

"Het is in vele opzichten een perfecte groene storm”, zegt Rebecca Pearce, hoofd duurzaamheid van CBRE in de regio’s Europa, Azië en Afrika op de Britse website Businessgreen. “Huurders willen een gebouw met sterke duurzaamheidsprestaties. Gebouwen die niet aan de criteria voldoen, verliezen de strijd en dreigen snel hun waarde te verliezen.”

In de subgroep institutionele beleggers, onder andere pensioenfondsen en verzekeraars, gaf zelfs 83 procent aan duurzaamheid als essentieel te zien in de samenstelling van vastgoedportefeuilles. Vastgoedinvesteringen zijn in de regel lange termijn beleggingen en vastgoedpartijen zijn bang te blijven zitten met impopulaire gebouwen.

Bron: Businessgreen | Foto: Jeremy Carbaugh, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)