20-03-2015 15:46 | Door: Willemien Groot

Gehele of gedeeltelijke afsluiting van openingen in liftschachten bespaart duizenden dollars per jaar. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Green Building Council.

Ventilatieschachten blijken de grootste bron van warmteverlies in hoogbouw, blijkt uit het onderzoek van de New Yorkse afdeling van de organsiatie. Gebouwenbeheerders in New York City verliezen gemiddeld $ 3.400 dollar per jaar aan warmte die door het dak naar buiten verdwijnt. Voor wolkenkrabbers kan dat oplopen tot $ 20.000 per jaar, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. New York City telt zo'n 4.000 gebouwen van meer dan tien verdiepingen.

De bouwvoorschriften in New York vereisen dat een derde van alle ventilatieopeningen in een gebouw altijd openstaan. Dat voorkomt dat giftige rook zich bij een brand ophoopt. Volgens de Green Building Council laten veel gebouwenbeheerders uit voorzorg alle ventilatiegaten open. Alleen al het sluiten van de openingen in liftschachten bespaart direct op de stookkosten, en kan zonder gevaar voor de veiligheid.

Eenmalige investering

Het gaat om een eenmalige investering van $ 500 tot $ 15.000 per gebouw. De gemiddelde terugverdientijd is voor eenvoudige oplossingen nog geen jaar. Beheerders van wolkenkrabbers verdienen de uitgebreidere aanpassingen terug in maximaal vijf jaar. Daarna levert dat New York City zo'n $ 11 mln per jaar op en een emissiereductie van 30.000 ton CO2.

Vooral voor hoogbouw zijn relatief eenvoudige systemen op de markt. De openingen worden afgesloten met zware aluminium luxaflex, die op afstand is te bedienen. De enige voorwaarde is dat de lamellen automatisch openen als de stroom uitvalt, of bij een rook- of brandmelding.

Bron: USGBC, New York Times | Foto: Geraint Rowland, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)