24-03-2015 10:58 | Door: Willemien Groot

Een lichtgewicht laadschep van composiet voor de bouwsector komt nog dit najaar op de markt. De schep past op ieder type shovel en is 30 procent lichter.

De innovatieve landschop is in Nederland ontwikkeld door een consortium van Nederlandse bedrijven en kenniscentra. De twee prototypen zijn gebouwd van koolstofcomposiet en wegen 35 procent minder dan modellen van staal. Toch kunnen ze 10 tot 15 procent meer grond en zand verplaatsen. De aanzienlijke gewichtsvermindering bespaart bovendien op brandstof. De lichtgewicht laadschop past op elk type shovel.

Bij de ontwikkeling waren VABO Composites, distributiebedrijf Kuiken en composietproducent Gurit. Ook het Instituut voor Composiet Ontwikkeling (ICO) en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) waren betrokken bij de ontwikkeling. VABO produceert onder meer al composietdelen voor de scheepvaart.

De inmiddels bekroonde laadschop komt dit najaar op de markt. Daarvoor is een nieuw bedrijf opgericht. VABO en Kuiken zijn verantwoordelijk voor de productie en de verkoop.

Bron: VABO, Kuiken, Technisch Weekblad, Omroep Flevoland | Foto: VABO Composites