25-03-2015 15:06 | Door: Jerom van Gemert

De Sarajevo-brug in Barcelona krijgt een groene make-over. Het nieuwe ontwerp is van het Spaanse architectenbureau BCQ. De brug krijgt een renovatiebeurt met fotokatalytisch beton, dat de lucht zuivert.

De smog blijft aan het beton plakken en wordt afgebroken via fotokatalyse. De regen spoelt de reststoffen vervolgens weg. Zo blijft de lucht rondom de brug zuiverder. En ook de brug zelf blijft schoner.

Het materiaal in het beton gebruikt zonlicht om vervuilde lucht om te zetten in zuurstof, water, CO2, nitraat en sulfaat. De katalysator in het proces is titaniumdioxide. Studenten aan de Universiteit van Californië gebruikte hetzelfde principe om de lucht te zuiveren met dakpannen. Volgens hun berekeningen compenseert zo’n dakbedekking 18.000 gereden autokilometers per jaar.

Volgens architectenbureau BCQ voorziet de Sarajevo-brug zelf in zijn elektriciteit. De verlichting bestaat uit LED-lampen die hun stroom krijgen van zonnepanelen. De bestrating bevat glow-in-the-dark elementen waardoor die ’s nachts oplichten. Vegetatie en pergola’s zorgen overdag voor schaduw.

Bronnen: BCQ, Wired, Inhabitat | Foto: BCQ