27-03-2015 12:11 | Door: Willemien Groot

In Los Angeles krijgen conciërges een grotere rol in het duurzaam beheer van gebouwen. De voornamelijk buitenlandse werknemers krijgen een training in energie-efficiëntie en afvalbeheer.

Burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles heeft voor de stad een doelstelling vastgelegd van 15 procent energiereductie in 2020. In gebouwenbeheer valt veel nog veel winst te behalen op energie- en waterbesparing, en afvalverwerking.

Vorig jaar sloten de eigenaren van acht commerciële kantoorgebouwen zich aan bij het Green Janitor Education Program. Daaronder ook animatiestudio DreamWorks Pixar. In 2014 zijn 126 conciërges gecertificeerd. Zij kregen een training van 30 uur over energie- en waterefficientie, afvalbeheer en recycling, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en gezondheid. De opleiding was bovendien toegespitst op het gebouw waar ze werken.

Loopbaan

Volgens de initiatiefnemers van het educatieprogramma zijn conciërges de ogen en oren van gebouwenbeheerders en vastgoedeigenaren. Zij zien als eersten waar de winst valt te behalen. Hun werk heeft direct invloed op de duurzame prestaties van een gebouw.

Bovendien maakt het trainingsprogramma de conciërges, die veelal van buitenlandse afkomst zijn, waardevoller voor een onderneming. Ze kunnen die extra kennis ook gebruiken tijdens hun verdere loopbaan.

Bron: Green Janitor Education Programme, CityWatch LA | Foto: Marcin Wichar, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)