30-03-2015 12:50 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up Graphene Lighting brengt binnen enkele maanden een lamp op de markt op basis van grafeen. De dimbare lamp is 10 procent zuiniger dan vergelijkbare lampen.

Graphene Lighting, een spin-off van de University of Manchester, brengt het eerste commerciële product gemaakt van grafeen nog dit jaar op de markt. De innovatieve LED-lamp is dimbaar en verbruikt 10 procent minder stroom dan andere lampen.

“Onze lamp gebruik minder energie en we verwachten dat hij een grotere levensduur heeft”, zegt Colin Bailey, een van de directeuren van Graphene Lighting, tegen de BBC. “Ons productieproces is bovendien goedkoper en de materialen die we gebruiken zijn milieuvriendelijker dan die in andere lichtproducten.”

Een niet met name genoemde Canadese investeerder heeft Graphene Lighting met een onbekend bedrag gefinancierd. De lampen komen dit jaar op de markt en krijgen dan een prijs onder de $ 15. Dat is goedkoper dan veel andere LED-lampen.

Het National Graphene Institute van de University of Manchester werkt met nog ruim 35 andere bedrijven aan commerciële toepassingen van grafeen. Het wondermateriaal is door Nobelprijswinnaar Andre Geim in 2004 ontdekt aan de University of Manchester. Ook Graphene Lighting directeur Colin Bailey is als professor aan de universiteit verbonden.

Bron: BBC | Foto: Oliver Thompson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)