31-03-2015 15:00 | Door: Willemien Groot

Technologiegigant Apple investeert $ 4,8 mln in lokaal hergebruik van afvalwater. Het project voorziet in de distributie van teruggewonnen, grijs water naar een groter gebied.

De partijen investeren in een pijplijn tussen de waterzuiveringsinstallatie in Sunnydale en nieuwe afnemers verder weg. Die kost ruim $ 17 mln. Het project is een gezamenlijke inspanning van Apple, het waterschap en het stadsbestuur van Sunnyville. De waterzuiveringsinstallatie in die stad filtert en zuivert rioolwater tot grijs water. Dat is niet geschikt voor consumptie, maar wel voor andere doeleinden. 

De nieuwe pijpleiding kan bijna 38 miljoen liter water per dag vervoeren. De nieuwe Apple-campus 2 gebruikt daarvan slechts een klein deel. Het concern heeft niet bekend gemaakt waarvoor het grijze water wordt gebruikt. De bewatering van de uitgestrekte groene zones rond het nieuwe complex, lijkt een voor de handliggende toepassing. CEO Tim Cook zei eerder dat de Apple campus het meest duurzame gebouw ter wereld moet worden.

Publiek-private investering

Apple is de drijvende kracht achter het waterproject. Volgens het waterschap is de publiek-private investering in hergebruik van grijs water belangrijk voor de regio. Californië kampt voor het vierde achtereenvolgende jaar met extreme droogte. Hier vestigen zich veel nieuwe bedrijven die een beroep doen op de drinkwatervoorziening.

Secundaire behoeften, als besproeiing van grasvelden en spoelen van sanitair, zijn goed te dekken met grijs water. Ook het Levi's Stadium, thuisbasis van de American footballclub San Francisco 49ers, gebruikt teruggewonnen water voor de sanitaire voorzieningen en het speelveld.

De aanleg van de pijplijn begint deze zomer. Hij moet in 2016 klaar zijn.

Bron: Apple Insider, Cult of Mac | Foto: Architectenbureau Foster & Partners