01-04-2015 14:00 | Door: Willemien Groot

Na een aantal jaren van stagnatie trekt de markt voor slimme technologie in kantoorpanden weer aan. Dat voorspelt het Amerikaanse energie-adviesbureau IDC Energy Insights.

Volgens het rapport van IDC Energy Insights raken eigenaren van kantoorgebouwen er steeds meer van overtuigd dat ICT-oplossingen bijdragen aan de efficiëntie van hun vastgoed. Dit komt onder meer omdat de koplopers in de vastgoedsector hun ervaringen en best practices delen met de markt. Die tonen aan dat er een business case is voor duurzame kantoorpanden. 

Het bureau verwacht dat de investeringen in slimme technologie toenemen van $ 6,3 mrd in 2014 tot $ 17,4 mrd in 2019. De grootste groei wordt verwacht in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Behalve de financiële voordelen, spelen ook prijsdalingen en toenemende efficiëntie van de ICT-oplossingen mee.

Investeringen

Het bureau ziet een toename van investeringen in energiebesparende verlichting, renovatie en onderhoud. Meer dan 90 procent van de bedrijven is daarnaast bereid te investeren in slimme technologie. Voorwaarde is wel dat er geaccepteerde standaarden komen voor de meetbaarheid van de resultaten, schrijft IDC. 

Volgens het bureau kijken vastgoedeigenaren meer dan in voorgaande jaren naar kostenbesparingen op energie en water. Nu de economie weer aantrekt, is er ruimte voor investeringen.

Bron: IDC Energy Insights | Foto: Dominic Simpson, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)