02-04-2015 14:49 | Door: Jerom van Gemert

Nano-kristallen van cellulose maken beton veel sterker. Nu is ook bekend hoe. De nano-kristallen zorgen voor een betere hydratatie van het betonmengsel.

Dat melden wetenschappers van de Purdue University. De sterkte van beton hangt af van hydratatie. Als niet alle cementdeeltjes gehydrateerd zijn, ontstaan er poriën. Hierdoor gaat de sterkte en levensduur van beton achteruit. Het blijkt dat de nano-kristallen de hydratatie van cementdeeltjes verbeteren. De treksterkte van beton neemt met maar liefst 30 procent toe.

Cement

De kristallen maken kleine inhammetjes waardoor het water beter binnendringt. De onderzoekers zeggen dat zonder kristallen niet alle cementdeeltjes in het betonmengsel worden benut.

De toevoeging van cellulose kan de betonproductie duurzamer maken. Het mengsel heeft een langere levensduur, en bij de bouw is minder nodig. De cementindustrie is een van de grote veroorzakers van CO2-uitstoot.

Cellulose

De nano-kristallen worden gewonnen uit cellulose. Dit is een polysacharide die planten en bomen hun stevigheid geeft. Cellulose is een bijproduct uit de papierindustrie en de landbouw

NNRGY Crops is een Nederlands bedrijf dat in Zwolle olifantsgras verbouwt. Het bedrijf haalt hier de cellulose uit en gebruikt dit als versterking voor bio-beton. 

Bronnen: Purdue University, Cement & Concrete Composites, Wikipedia | Foto: Zephyris via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)