03-04-2015 12:31 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Vitrius Technologies produceert hoogrendementsglas met een actief verwarmingselement. De energiezuinige ramen kunnen andere verwarmingssystemen volledig vervangen.

Vitrius Technologies verwerkt reflectieve metallische coatings in dubbelglas. De coating houdt niet alleen de warmte binnen, maar werkt ook als verwarming. Wanneer er een spanning op de coating wordt aangebracht, stuurt het glas infraroodstraling naar binnen.

“Als actieve verwarming behalen de panelen van Vitrius een efficiëntie van 90 procent”, zegt oprichter Patrick Son, in een interview met de website Keystone Edge. Son, wiens overgrootvader ruim een eeuw geleden een ramen- en deurenfabriek begon, richtte Vitrius drie jaar geleden op uit onvrede over het feit dat ramen nog altijd verantwoordelijk zijn voor het grootste warmteverlies in gebouwen.

Retrofit

De combinatie van goede isolatie én verwarming maakt dat de ramen een ruimte volledig elektrisch kunnen verwarmen. De ramen nemen de zwakste schakel in de buitenschil van een gebouw weg. De overblijvende warmtevraag kan het systeem zelfstandig dekken. Vloerverwarming of radiotoren zijn volgens het bedrijf niet meer nodig.

De glaspanelen zijn voorzien van sensoren die zowel de aanwezigheid van mensen als de instraling van zonlicht monitoren. Dankzij de slimme regelelektronica leveren de innovatieve ramen nog een extra energiebesparing.

Het transparante verwarmingssysteem is toe te passen in nieuwbouw en in bestaande huizen en kantoren.

Bron: Keystone Edge, via Green Building Elements | Foto: Jérémy Lelièvre, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)