07-09-2012 11:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Stockholm is het Kungsbrohuset gebouw verkocht voor €200 mln aan een Zweedse verzekeringmaatschappij. Het gebouw maakt gebruik van de lichaamswarmte van reizigers en de koelte van een nabij gelegen meer.

“Alle investeringen die zijn gedaan op een energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier, zijn ook zakelijk goede keuzes geweest”, zegt Klas Jahansson, het hoofd van duurzaamheid van Jernhusen, een door de overheid gesteunde organisatie van de Zweedse spoorwegmaatschappij. Hij heeft het traject van het begin af aan gevolgd.

Het gebouw dat vijfentwintig jaar terug lang op dezelfde plek heeft gestaan is in 2008 gesloopt, omdat het te milieuonvriendelijk was. Het nieuwe bouwwerk moest anders: niet alleen mooier, maar ook minder schadelijk voor het milieu.

Lichaamswarmte

Vanuit Stockholm’s groenste onderkomen loopt een pijp naar een metrostation waar dagelijks 200.000 reizigers met hun lichaamswarmte helpen met stoken. Dit zorgt voor minder verwarmingskosten, uiteindelijk 25 procent. De overige warmte komt van een geothermische bron. In de zomer wordt gebruik gemaakt van eenzelfde soort systeem. Een pijp naar het meer zorgt dan voor verkoeling. “Ik ben verbaasd dat niemand hier eerder aan heeft gedacht”, zegt Jahansson.

Het gebouw heeft meer energiezuinige toepassingen. Zo is er een groene knop in elke ruimte waarmee de laatste die vertrekt in één druk alle niet-essentiële apparaten uitzet en heeft het gebouw driedubbel glas waardoor er veel licht inkomt zonder dat de warmte eruit gaat. De meest simpele energiebesparende functie van het gebouw is zijn ligging. De bezoekers hoeven niet de auto te nemen, de metro is immers vlakbij.

Na het succes van Kungsbrohuset wordt het idee op meer plekken opgepikt. Er zijn meer soortgelijke projecten gestart in Malmö, Götenborg en Stockholm.

Bron: Businessgreen.com

Foto: Ankara