08-04-2015 15:54 | Door: Thijs ten Brinck

Canadese onderzoekers hebben de duurzaamheidswinst van verschillende dakbedekkingsmogelijkheden vergeleken. Zonnepanelen blijken ook in Canada de duurzaamste optie.

De onderzoekers van de University of Calgary vergeleken daken met zonnepanelen, daken met begroeiing en witgeschilderde daken. De duurzaamheidsprestaties in het gebruik, de impact van productie en transport zijn meegewogen in het onderzoek.  

“De resultaten verbazen ons”, zegt onderzoeksleider Joule Bergerson. “Zelfs met de lage zoninstraling en de relatief groene stroom op het elektriciteitsnet in Vancouver, is het installeren van zonnepanelen voordeliger dan het isolerende effect van een groen dak.”

Het onderzoek richt zich alleen op Canada maar vergelijkt binnen het land wel de uiteenlopende situaties in de steden Vancouver, Toronto en Calgary. Bergerson: “Zonnepanelen presteren in bijna alle categorieën verreweg het best. Niet alleen qua vermeden CO2-uitstoot maar ook op aspecten waarvan we dachten dat groene daken beter zouden scoren, zoals watervervuiling.”

Gemiddeld staat een dak met zonnepanelen in Canada gelijk aan het van de weg halen van vijftien auto’s. Een isolerend groen dak geeft ook een CO2-reductie. Maar er zijn vijf van dit soort daken nodig om de uitstoot van één auto te compenseren. Reflerende witte daken hebben in Canada een negatief effect op duurzaamheid. 

Een eerder onderzoek uit Zwitserland toonde aan dat groene daken en zonnepanelen ook goed gecombineerd aangelegd kunnen worden. De groene daken hebben dan een verkoelend effect op de PV-panelen, wat de stroomopbrengst verhoogt. 

Bron: University of Calgary | Foto: Dave Dugdale, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)