08-04-2015 16:05 | Door: Willemien Groot

Vijf kennisinstituten uit de bouw-, energie- en installatiesector gaan zich inzetten voor energieneutrale na-oorlogse woningen.

De kennisinstellingen en opleiders hebben zich verenigd in de KennisPartnerCoalitie Energiesprong. Dit samenwerkingsverband van DIO, SBRCURnet, BOB, Saxion en Stichting KIEN ​gaat de eigen kennis inbrengen en verspreid de opgedane ervaring van de renovatieprojecten in de eigen sectoren.

Tot 2050 krijgen bijna 1,8 miljoen na-oorlogse koopwoningen en 110.000 huurwoningen een grondige renovatiebeurt. Na de aanpassingen loopt het energieverbruik terugloopt naar nul. Na-oorlogse woningen zijn vaak verouderd en slecht isolerend. De opknapbeurt bestaat onder meer uit nieuwe gevels. De woningen krijgen bovendien een eigen zonnepaneleninstallatie.

Financiering

Het initiatief is bedacht door het innovatieprogramma de Energiesprong. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteunt het project. De huurders betalen het bedrag dat zij eerst kwijtwaren aan energiekosten aan de woningcorporatie. Die investeert dit geld vervolgens in de renovatie. De bouwsector en installatiebedrijven krijgen de opdrachten die goed zijn voor de werkgelegenheid.

Eigenaren van koopwoningen lossen een lening voor de opknapbeurt af met de energiekosten. Voor beide woonvormen geldt dat de kosten gelijkblijven.

Platform

De ondertekening van de samenwerking vond plaats in een van de eerste 55 opgeleverde rijtjeswoningen in Heerhugowaard. De woningen zijn volledig opgeknapt en moeten weer 50 jaar meekunnen. 

De aansluiting van de instellingen en opleidingscentra bij het programma moet de kenniskloof in de sectoren dichten. Het doel is volgens de initiatiefnemers om nul-op-de-meter woningen en gebouwen uiteindelijk mainstream te maken. De coalitie moet uitgroeien tot een platform waar opdrachtgevers, ondernemers, overheden, opleiders en onderzoekers elkaar gemakkelijk kunnen vinden.

Het Nederlandse initiatief trekt veel buitenlandse belangstelling. Met steun van de Europese Unie onderzoeken Zweden, Finland, Spanje en Roemenië soortgelijke programma's in eigen land.

 

Bron: KennisPartnerCoalitie Energiesprong | Foto: CorporatieNL, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)