09-04-2015 10:00 | Door: Willemien Groot

Philips bouwt voor de Amerikaanse stad Los Angeles een managementsysteem voor straatverlichting. Met CityTouch is alle verlichting op afstand te bedienen.

Het stadsbestuur van de miljoenenstad heeft eerder 140.000 straatlantaarns vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Het project is daarmee de grootste upgrade naar energiezuinige verlichting ter wereld. Het draadloze CityTouch-netwerk van Philips verbindt alle LED-lampen in de stad. Volgens het concern is de opzet uniek, omdat het gemeentebestuur niet verplicht is Philips-lampen te kopen. Met CityTouch is iedere straatlantaarn individueel aan of uit te zetten. Het bedrag dat met de overeenkomst is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Los Angeles is de eerste stad ter wereld die het management van straatverlichting via mobiele en clouddiensten kan uitvoeren. De Philips-software levert aanvullende real-time datavisualisaties en analyses van het energieverbruik en de besparingen. Eerder dit jaar sloot de verlichtingsdivisie van het concern al een grote deal met de Poolse stad Szczecin voor de aanleg van 5.000 LED-lantaarns.

Duurzaamheidplan

Het Great Streets-programma van burgemeester Eric Garcetti voorziet in stadsvernieuwingsprojecten die Los Angeles voetgangersvriendelijker en energiezuiniger moeten maken. Daarvoor is ook een efficiënt en veilig verlichtingsplan nodig.

Garcetti presenteerde woensdag een grootschalig duurzaamheidsplan voor Los Angeles. Het Sustainable City pLAn stelt concrete doelen voor energie- en waterbesparing, verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van de CO2-uitstoot. In 2035 moet de stad voor de helft zelfvoorzienend zijn in de waterbehoefte, onder meer door recycling van afvalwater. Nu haalt de stad nog 85 procent van zijn water van buiten. De plannen leveren volgens Garcetti tegen 2035 zo'n 150.000 extra banen op.

Bron: Philips, LA Daily News, LA Times | Foto: Nan Palmero, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)