09-04-2015 14:31 | Door: Thijs ten Brinck

Een nieuwe nanocoating verandert van kleur op basis van de temperatuur. Het materiaal kan zonnewarmte weerkaatsen of absorberen, naar gelang de behoefte aan warmte.

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer institute presenteren op de Hannover Messe een zelfregulerende coating voor gevels. De coating is voorzien van speciale nanodeeltjes en helpt gebouwen koel te houden of juist zonnewarmte op te nemen.

“Metalen bouwelementen krijgen zeer speciale eigenschappen als we deze coating aanbrengen”, zegt Helmut Schmid van Fraunhofer ICT. Bij lagere temperaturen is het materiaal zwart en neemt het warmte op uit zonlicht. Boven de 30 graden weerkaatst de coating infraroodlicht, zodat de dan ongewenste zonnewarmte niet langer een gebouw indringt.

nanocoating

De onderzoekers ontwikkelden ook een methode om de nanodeeltjes gelijkmatig door de coating te verspreiden. De kleine deeltjes mogen voor een goede werking niet samenklonteren.

Verwerkt in verf zijn de nanodeeltjes direct aan te brengen op metaal, grondverf is niet nodig. Daarmee beschermt de coating, net als andere lakken, de bouwdelen ook tegen corrosie.

Bron: Fraunhofer, Phys.org | Foto: Fraunhofer en Rob Deutscher, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)