15-04-2015 10:57 | Door: Willemien Groot

Wetenschappers aan het Lawrence Berkeley National Laboratory hebben een stresstest ontwikkeld die koele daken in drie dagen drie jaar ouder maakt. Dat maakt een versnelde doorbraak van een koel dak mogelijk.

Koele daken hebben een lichte kleur en weerkaatsten het zonlicht. Het dak heeft een aantoonbaar verkoelend effect op de binnentemperatuur van gebouwen. Bovendien verminderen koele daken het zogenoemde heat island effect. De temperatuur in steden is hoger dan daarbuiten.

Stresstest

De coatings en materialen zijn echter kwetsbaar. Onder invloed van zonlicht, afwisselende koude en warmte, en vuil neemt de kwaliteit, en daarmee de effectiviteit, af. Voor producenten en aannemers is het belangrijk te weten welk materiaal onder welke omstandigheden het langst meegaat. 

Koel dak verouderingsproces Berkeley Lab

De stresstest van Heat Island Group van het Berkeley Lab laat in recordtempo zien hoe snel die prestaties afnemen onder natuurlijke omstandigheden. “Eigenlijk hebben we een tijdmachine voor koele daken gebouwd”, zegt onderzoeksleider Ronnen Levinson van de Heat Island Group van het Berkeley Lab in een persbericht

Over een periode van drie dagen staat de reflecterende dakbekking bloot aan een mengeling van temperatuurschommelingen, UV-licht, roet, organisch afval en vocht. Volgens de onderzoekers is de test vergelijkbaar met de natuurlijke aanvallen die een dak in de buitenlucht gedurende drie jaar te verduren krijgt. 

Doorbraak

De test is uitgevoerd op 25 verschillende typen dakbedekking en is inmiddels goedgekeurd door ASTM International. Dat wil zeggen dat alle bedrijven en laboratoria wereldwijd de test mogen uitvoeren. ASTM is de internationale technische standaardisatie-organisatie voor materialen en diensten.

Levinson verwacht door de internationale erkenning van de stresstest een versnelling in de doorbraak van koele daken. Producenten kunnen hun coatings en materialen veel sneller testen. Bouwbedrijven weten direct hoe materialen zich over een langere periode gedragen. Berkeley Lab begint de komende maanden een serie trainingen voor laboratoria en fabrikanten om de kennis te verspreiden.

Bron: Berkeley Lab | Foto: Jim Bowen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)