23-04-2015 18:00 | Door: Jerom van Gemert

Een van de grootste watervoorzieningsbedrijven van Amerika, werkt samen met een Nederlands bedrijf voor de bestrijding van algen. De bestrijding gebeurt met boeien die ultrageluid uitzenden.

Het Nederlandse bedrijf LG Sonic levert de bijzondere boeien aan American Water. De twee bedrijven hebben een samenwerkingsverband aangekondigd. De boeien zenden ultrageluid uit in water. Dit hoog frequente geluid, dat niet te horen is door mensen, maakt de cellen van de algen cellen. Hierdoor gaan de algen dood en kunnen ze niet voortplanten. De boeien werken volledig op zonne-energie. 

Tests in 2014 toonde aan dat de boei algen effectief bestreed. Dit leidde tot een vermindering van 20 procent in gebruik van chemicaliën. Ook ging de concentratie van ongewenste stoffen, die de geur en smaak van water beïnvloeden, omlaag.

Milieuvriendelijk

Volgens LG Sonic heeft het ultrageluid alleen effect op de algen, niet op vissen of ander onderwaterleven. Ook worden filters of zuiveringsinstallaties er niet door aangetast. De boeien hebben weinig onderhoud nodig.

De boei heeft verschillende programma’s om zo effectief mogelijk verschillende soorten algen en blauwalgen te bestrijden. Dit voorkomt het ontstaan van resistentie.

Blauwalgen

Blauwalgen produceren gifstoffen die gevaarlijk zijn voor mensen. Drinkwater of gezuiverd afvalwater mag daarom geen blauwalg bevatten. Drijvende zonnepanelen helpen ook bij de bestrijding van blauwalgen, omdat ze het oppervlaktewater koel houden.

American Water installeerde vier boeien in het waterreservoir van de Canoe Brook waterzuiveringsinstallatie. Het bedrijf wil het aantal boeien uitbreiden naar meer locaties.

Bronnen: Business Wire, LG Sonic | Foto: Eric McCarthy via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)