19-09-2012 11:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Gehuisvest in één van de meest duurzame gebouwen ter wereld en gelegen in Londen’s nieuwe Green Enterprise District is The Crystal het nieuwe paradepaardje van Siemens.

The Crystal is een wereldwijd kenniscentrum waarin allerlei oplossingen op het gebied van stedelijke duurzaamheid gepresenteerd worden.  "Deze oplossingen betreffen een breed scala aan stedelijke problematiek op het gebied van onder andere bouwtechniek, infrastructuur, smart grids en beveiliging", aldus Cees den Bakker, hoofd persvoorlichter bij initiatiefnemer Siemens.  Deze veelzijdigheid is ook de inspiratie voor concept  The Crystal. Het ‘kristal’ representeert de vele aspecten van duurzaamheid en de complexiteit van het stedelijke leven.

The Crystal vloeit voort uit Siemens' nieuwe tak “Infrastructure & Cities”. Deze tak werd in oktober 2011 gepresenteerd en is er op gericht om in te spelen op wereldwijde trends als verstedelijking, klimaatverandering en demografische veranderingen.

Energie-onafhankelijk

Volgens Siemens is het gebouw één van de meest duurzame ter wereld. De focus in het gebouw ligt vooral op energie-efficiëntie. Het maakt gebruikt van zonne-energie en warmtepompen om haar eigen energie op te wekken. Er komen dus geen fossiele brandstoffen aan te pas om het gebouw van energie te voorzien. Een gigantische batterij zorgt ervoor dat overtollige energie kan worden opgeslagen, hierdoor is het gebouw volledig energie-onafhankelijk. Met The Crystal wil Siemens de hoogste LEED en BREEAM scores halen, de hoogste standaarden voor duurzaam design en constructie.

Meer dan een showroom

Met The Crystal wil Siemens de wereld laten zien wat  het allemaal te bieden heeft op het gebied van infrastructuur en stedenbouwkunde. Alle technieken die in het centrum te zien zijn worden al door Siemens aangeboden. Het is het huis van de toekomst, maar dan binnen handbereik.

Naast een showroom moet het gebouw een ontmoetingsplek  worden voor beleidsmakers, politici, stedenbouwkundigen, architecten en de lokale gemeenschap.

Als centraal punt in de Green Enterprise District moet het gebouw ook andere bedrijven over de streep trekken om zich te vestigen in het arme Oost-Londen. Oost-Londen is volgens burgemeester Johnson de aangewezen plek om zich te ontwikkelen tot een soort 'groene silicon valley', een plek waar groene bedrijven innoveren en concurreren.

Voorlopig is The Crystal alleen in Londen te bewonderen, maar omdat de helft van de wereldbevolking in steden leeft, wil Siemens ook in andere wereldsteden dergelijke kenniscentra openen.

Bron: The Crystal

Foto: Siemens