28-04-2015 11:10 | Door: Willemien Groot

Het Elizabeth Tunnels Project in de Amerikaanse staat Virginia is niet alleen een van de grootste infrastructurele werken in de VS, het is ook een van de meest duurzame projecten.

Het meerjarige project omvat renovatie van bestaande tunnelbuizen en de aanleg van een nieuwe verbinding tussen de steden Norfolk en Portsmouth, op ruim 200 kilometer van de havenstad Baltimore (Maryland). Het Tunnel-project bij de rivier Elizabeth is het eerste publiek-private partnerschap van het Zweedse Skanska-concern in de Verenigde Staten. 

Met het project is een bedrag van $ 2,1 mrd gemoeid. Volgens de internationale bouwonderneming zijn alle betrokken partijen er tot dusver in geslaagd 99 procent van het bouwmateriaal geschikt te maken voor recycling of hergebruik. Dat meldt de Zweedse multinational in een blogpost op zijn website.

Lokaal hergebruik

Betonmolens zijn aangesloten op een gesloten reinigingssysteem dat het vuile water opvangt en zuivert voor hergebruik. Daarmee bespaart Skanska op iedere 100 spoelbeurten ruim $ 70.000. Het bedrijf gebruikt het restbeton deels voor de aanleg van oesterbanken in de rivier. Daarnaast reinigt het concern de met lood vervuilde grond ter plaatse. Dat leverde het bedrijf $ 100.000 op de transportkosten op door de grond te hergebruiken in plaats van af te voeren als gevaarlijk afval. 

Natuurbeschermingsorganisaties houden de werkzaamheden nauwlettend in de gaten. De rivier Elizabeth is onderdeel van een kwetsbaar ecosysteem en de rivier mondt uit de Chesapeake Bay, de grootste rivierdelta van de VS. Vorig jaar ontving het bouwproject een belangrijke milieuprijs van de staat Virginia.

Deep Green

Skanska werkt volgens het in eigen beheer ontwikkelde Deep Green-concept. In die aanpak is de milieu-impact van het bouwproces en de opgeleverde projecten, zoals gebouwen, zo klein mogelijk. In het duurzaamheidsverslag rapporteert het concern per project wat de besparingen zijn op het gebied van energie, CO2-uitstoot, materiaalgebruik en water. Uit het duurzaamheidsverslag over 2014 blijkt dat het bedrijf over het geheel 94 procent van het afval hergebruikt of recyclet.

Volgens het bedrijf toont het Elizabeth Tunnels-project aan dat ook grote infrastructurele werken duurzaam kunnen zijn. Het Zweedse bedrijf zegt te hopen dat andere bouwmaatschappijen het voorbeeld volgen.

Bron: Skanska, Gizmodo, Forbes | Foto: Skanska