28-04-2015 14:06 | Door: Thijs ten Brinck

Het nieuwbouwproject Iewan, in het Nijmeegse Lent, is gebouwd met stro, leem en hout. Op 1 mei 2015 is de officiële opening van het ecologische bouwproject.

De 24 nieuwe woningen in de ‘strowijk' bij Nijmegen zijn voorzien van zonnepanelen en een eigen waterzuivering met een rietfilter. De woningen zijn opgetrokken uit natuurlijke materialen. Stro dient in het project als isolatie en houdt de stookkosten laag. De woningen hebben geen gasaansluiting. 

De bewoners waren zelf de initiatiefnemers voor de strowijk, zoals de bijnaam voor het project luidt. Zij werkten samen met woningcorporatie Talis, bouwbedrijf Vastbouw, de Woningbouwvereniging Gelderland. De twee gebouwen in het nieuwe complex zijn ontworpen door Orio Architecten

“We wilden een nieuwe woongemeenschap maken die zo ecologisch mogelijk is”, zegt Hanneke Beld, een van de bewoners die het project in 2009 bedacht, op de site Bouwformatie. “We kwamen in contact met de woningbouwvereniging en die was enthousiast.”

Ook bij de bouw van de woningen waren de bewoners nauw betrokken. Samen met een groot aantal vrijwilligers hebben de toekomstige bewoners de houtskeletten van de 24 sociale huurwoningen gevuld met stro en afgewerkt met leem. Met een oppervlak van bijna 2.300 vierkante meter is het volgens de bouwers het grootste strobalengebouw in het land.

Bron: Bouwformatie, Strowijk Nijmegen | Foto: Iewan.nl