29-04-2015 06:22 | Door: Willemien Groot

De Sliedrechtse scheepsbouwer Royal IHC bouwt twee baggerschepen die zowel op vloeibaar aardgas (LNG) als diesel varen. Het zijn de eerste sleephopperzuigers ter wereld op LNG.

Dat heeft het concern bekend gemaakt in een persbericht. De opdracht voor de bouw van de twee baggerschepen komt van het Belgische bedrijf Deme. Het gaat om een schip met een capaciteit van 3000 kubieke meter en een van bijna 8000 kuub. Het kleinste schip heeft de mogelijkheid voor een capaciteitsuitbreiding tot 3500 kuub.

De LNG-technologie is volgens het bedrijf nieuw voor de baggersector. LNG is in de transportsector milieuvriendelijker dan diesel of bunkerolie. De uitstoot van CO2, stikstofoxiden en zwavel zijn veel lager. 

Deme behoort tot de grootste baggeraars ter wereld. De contacten tussen beide bedrijven bestaan al enkele decennia. Welk bedrag met de order is gemoeid, meldt Royal IHC niet.

Vloeibaar aardgas dringt in hoog tempo door in de commerciële scheepvaart. Eind vorig jaar is een mega-containerschip op LNG afgeleverd. De Arabische rederij UASC had daarin de primeur. Oliemaatschappij Shell is na de overname van het Britse concern BG Group eigenaar van in totaal 65 LNG-bunkerschepen.

Bron: Royal IHC | Foto: Royal IHC