29-04-2015 09:33 | Door: Willemien Groot

Stadsbesturen wereldwijd investeren tegen 2025 zo’n $ 64 mrd in LED-verlichting en slimme straatverlichting. De aanlegkosten dalen snel en de besparingen hebben zich bewezen.

Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Northeast Group, gespecialiseerd in smart cities en smart grids. Op dit moment lopen 2.000 projecten in 90 landen voor de aanleg van zuininigere en slimme straatverlichting. Het bureau verwacht dat steden tegen 2025 zo’n $ 64 mrd investeren in de technologie.

Stadsbesturen durven het, anders dan een paar jaar geleden, ook aan om grote projecten op poten te zetten. Los Angeles vervangt 140.000 straatlantaarns door LED-lampen. Philips heeft de opdracht gekregen voor de bouw van de slimme aansturing. Madrid pakt het nog groter aan en werkt aan de aanleg van 225.000 LED-lantaarns

Tegen 2025 bespaart LED-technologie 97.000 gigawattuur per jaar, schrijft directeur Ben Gardner van Northeast in een verklaring. Dat komt overeen met een wereldwijde besparing op de elektriciteitsrekening van $ 12,9 mrd dollar.

Northeast verwacht verder dat de technologie van sensoren, aansturing en analyse een grote bijdrage gaat leveren aan andere toepassingen, zoals slimme parkeermeters en bewaking van luchtkwaliteit.

Bron: Northeast | Foto: Brad Hammonds, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)