05-05-2015 10:31 | Door: Thijs ten Brinck

Herontwikkeling van leegstaande kantoorpanden en stimuleringsmaatregelen voor energiezuinige nieuwbouw woningen leveren de bouwsector miljoenen euro’s en honderden banen op.

Dat berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) naar aanleiding van een motie ingediend door Tweede Kamerleden Monasch (PvdA) en Van der Linde (VVD). De heren Monasch en Van der Linde stellen voor om tot woningen omgebouwde kantoorpanden en zorgvastgoed vrij te stellen van het woningwaarderingstelsel.

Het woningswaarderingstelsel is een puntensysteem op basis waarvan een maximale redelijke huurprijs voor een woning wordt vastgesteld. Puur op basis van dit puntensysteem is er voor herontwikkeling van kantoorpanden soms geen rendabele business case te maken.

In de grote steden, waar juist veel kantoren leegstaan, zijn veel Nederlanders echter bereid meer dan de redelijke huurprijs te betalen. Vrijstelling van het puntensysteem geeft vastgoedontwikkelaars de kans meer leegstaand vastgoed om te bouwen tot woningen.

Verhuurheffing

De motie Van der Linde/Monasch pleit verder voor vrijstelling van de verhuurdersheffing, voor nieuwbouw van energiezuinige sociale huurwoningen. Woningcorporaties en verhuurders met meer dan 10 sociale huurwoningen in de verhuur betalen deze belasting. Vrijstelling van deze heffing zal leiden tot een hogere productie van energiezuinige woningen.

De EIB berekend dat de beide maatregelen samen de komende 5 jaar maximaal 700 extra voltijdsbanen opleveren. In het gunstigste geval levert uitvoering van de motie jaarlijks 1.800 nieuwe woningen ter waarde van € 140 mln op, ook voor de duur van vijf jaar.

Bron: EIB | Foto: Willem van Bergen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)