07-05-2015 14:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het vernieuwende SolaRoad fietspad is inmiddels zes maanden in gebruik. De zonne-energieopwekkende teststrook van 70 meter heeft al 3000 kilowattuur opgeleverd.

Nu het innovatieve fietspad bij Krommenie een half jaar in gebruik is maakt het SolaRoad-consortium de balans op. De fietsstrook met zonnepanelen ligt op schema om over het eerste volle jaar 70 kilowattuur per vierkante meter op te wekken.

“We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zo veel zou opleveren”, zegt Sten de Wit, adviseur bij TNO. “Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per vierkante meter per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld.”

Solaroad (credit solaroad)

Succes ondanks tegenslag

Inmiddels zijn meer dan 150.000 fietsers over de teststrook gereden. De meesten beseffen nauwelijks dat ze meedoen aan een experiment. De proef met de SolaRoad duurt nog 2,5 jaar en is een project van onderzoeksinstituut TNO, de Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech.

Fietsers lijken het zonnepad te accepteren als elk ander fietspad en de stroomopbrengst is boven verwachting. Toch kende het SolaRoad ook problemen. Afgelopen winter vroren enkele van de Solaroad-modules kapot. De panelen zijn inmiddels gerepareerd, maar het consortium zoekt nog naar een nieuwe coating die geheel wintervast is.

Wegdek of wegdak?

Met 70 kilowattuur per vierkante meter per jaar wekt de Solaroad iets meer dan de helft op van de stroomopbrengst van een standaard zonnepaneel met hetzelfde oppervlak. Juist in het regenachtige Nederland kan een dak van zonnepanelen boven het fietspad aantrekkelijker zijn. 

In Azië is zo'n overdekt zonne-fietspad al in gebruik. Bekijk een filmpje van dit kilometerslange fietspad in Zuid-Korea. Het beeldmateriaal is opgenomen door een drone.

Bron: Solaroad, NOS | Foto: Solaroad