08-05-2015 13:02 | Door: Alwin Hendriks

De hotelketen Marriott sluit dit jaar al zijn hotels in Groot-Brittannië aan op het netwerk van Kiwi Power. Het systeem bespaart de keten geld en CO2-uitstoot.

Marriott stelt zijn airconditioners en andere flexibele energieverbruikers beschikbaar voor het demand response-netwerk van Kiwi Power. Wanneer de stroomvraag op het Britse net stijgt, reageren de bij Kiwi Power aangesloten partijen automatisch door de eigen stroomvraag te reduceren.

Zo hoeven Britse energieleveranciers geen oude energiecentrales meer stand-by te houden of op te starten om korte pieken in het stroomverbruik op te vangen. Vraagsturing is goedkoper voor de netbeheerder en reduceert de CO2-uitstoot van fossielgestookte piekcentrales.

Money for nothing

Kiwi Power biedt aangesloten klanten een vergoeding voor de geboden flexibiliteit. Voor deze klanten, ook de gasten van de Marriott Hotels, zijn de tijdelijke reducties in het stroomverbruik niet of nauwelijks merkbaar.

Kiwi Power heeft inmiddels 750 partijen aangesloten op zijn virtuele negatieve energiecentrale. Drukkerijen, vliegvelden, drinkwaterzuiveringen en ziekenhuizen bieden flexibiliteit aan in ruil voor een vergoeding.

Bron: Guardian, Kiwi | Foto: Casey Hugelfink, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)