13-05-2015 11:04 | Door: Jerom van Gemert

Eneco en Havenbedrijf Amsterdam gaan samenwerken om de haven van Amsterdam te verduurzamen. Het eerste pilotproject gaat innovatieve drijvende zonnepanelen testen.  

Het samenwerkingsproject tussen Eneco en havenbedrijf Amsterdam duurt vijf jaar. Met verschillende projecten gaan beide bedrijven kijken hoe de energievoorziening van de haven duurzaam kan zijn.

Voor het eerste pilot project wordt nieuwe straatverlichting aangelegd bij een fietspad in het Atlaspark. De straatlantaarns krijgen LED-lampen. Alle nodige stroom komt van een kleine windmolen en drijvende zonnepanelen.

De zonnepanelen en de windmolen zijn aangesloten op een energieopslagsysteem. Hierdoor hebben de straatlantaarns geen stroom nodig van het net. Een innovatief aspect van de zonnepanelen is dat ze meebewegen met de zon. Beide partijen willen weten of het principe geschikt is voor grootschalige toepassing.

Drijvende zonneparken zijn populair. Onder meer Japan en India hebben grote projecten lopen voor drijvende zonneparken. De centrales zijn goedkoper, omdat landaankoop niet nodig is. Bovendien is het rendement hoger door de natuurlijke koeling van het oppervlaktewater.

Bron: Eneco | Foto: Tomas Kohl via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)