20-05-2015 12:09 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse architect Chris Collaris werkt aan een plan om een grote olietanker een nieuwe bestemming te geven als iconisch multifunctioneel gebouw. 

De megaschepen verliezen in een toekomst met veel hernieuwbare energie de oorspronkelijke functie. Slopen en het staal recyclen is een optie maar direct hergebruik van het schip als geheel is nog beter.

Black gold

Dat laatste is wat de Utrechtse architect Chris Collaris voorstelt. In zijn concept The Black Gold ‘strandt’ een grote olietanker op de kust en wordt het schip helemaal omgebouwd tot een complex met musea, hotels, woningen en ruimte voor evenementen.

Dubbele wand

Hoewel het herbestemmen van een schip op zich al duurzaam is, hoopt Collaris ook hernieuwbare energie op te wekken in het scheepsgebouw. “Duurzaamheid leeft nog niet zo in het gebied dat we voor ogen hebben, maar we zoeken nadrukkelijk naar mogelijkheden”, zegt Collaris. “Het complex krijgt in ieder geval een parkeergarage en de uitlaatgassen die daar vrij komen, zuiveren we via een groentekas op het dak.”

De dubbele scheepswanden, sinds enkele jaren verplicht voor olietankers, helpen in de nieuwe toepassing het binnenklimaat energiezuinig comfortabel te houden. Het schip krijgt in het midden een grote open doorgang maar blijft uiterlijk verder intact. Op het dek komt ruimte voor recreatie, met bijvoorbeeld een zwembad.

Collaris heeft zich omringd met een groep ‘professionals die in het idee geloven’. Samen werken ze het project verder uit, met als doel om het ergens op het Arabisch Schiereiland daadwerkelijk te realiseren.

Bron: Co.Exist, ChrisCollaris.nl | Foto's: Chris Collaris, Ruben Esser, Sander Bakker (Less Agency) en Patrick van der Gronde (Less Agency)