21-05-2015 14:41 | Door: Willemien Groot

De provincie Zuid-Holland gaat een proef houden met asfalt dat niet kan aanvriezen. Het innovatieve wegdek is tot min 5 graden Celsius vrij van vorst.

Het anti-vriesasfalt Melt is ontwikkeld door het Nederlandse aannemersbedrijf Mourik Groot-Ammers. Het wegdek bevat een hoeveelheid zout die vrijkomt als de temperatuur daalt tot onder het vriespunt.

Volgens de provincie Zuid-Holland is het principe veiliger en goedkoper. Het asfalt is minder gevoelig voor vorstschade en er is tot 75 procent minder strooizout nodig om de weg berijdbaar te houden. Over een periode van twintig jaar zijn de onderhoudskosten volgens Mourik Groot-Ammers tot 11 procent lager. Het nieuwe asfalt levert verder een besparing op van 5,7 ton CO2-uitstoot, dat is 18 procent minder dan gewoon asfalt.

De proef begint volgende maand op een fietspad bij Naaldwijk. Het is voor het eerst dat Melt een praktijktest krijgt. Tijdens de proefperiode wordt ook gekeken naar de toepasbaarheid voor autowegen.

Bron: Maurik Groot-Ammers, Provincie Zuid-Holland | Foto: Alper Çuğun, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)