22-05-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

In het Canadese Quebec City komt het hoogste houten gebouw van Noord-Amerika. Boven op een eerste bouwlaag van beton komen twaalf verdiepingen met hout als belangrijkste element.

Het Origine-appartementencomplex is opgetrokken uit cross laminated timber (CLT), een zeer zware en sterke vorm van multiplex. Opvallend is dat de computertekeningen van het gebouw nauwelijks hout tonen. De architect Yvan Blouin en het bouwbedrijf Nordic Structures hebben het, voor gebouwen van deze omvang, unieke constructiemateriaal verstopt achter gipsplaten en andere gangbaardere materialen.

houtbouw

CO2-opslag in gebouw

Hout is in de Canadese provincie Quebec in grote volumes beschikbaar. Het hernieuwbare materiaal wordt versterkt door het slim te verzagen en te verlijmen. Daarmee kan hout, net als staal en beton, hoge constructies dragen.

Waar de productie van gangbare bouwmaterialen gepaard gaat met de productie van veel CO2, slaan bomen het broeikasgas tijdens de groei juist op. Verwerkt in een gebouw, legt hout grote hoeveelheden CO2 voor tientallen jaren vast.

Groningen

Houten constructies kennen bovendien een laag gewicht, en het materiaal is relatief schokbestendig. Deze eigenschappen maken gebouwen van hout interessant voor aardbevingsrisicogebieden.

De Nam heeft aangekondigd een onderzoek naar dit type bouw van onder meer de TU Eindhoven en de branchevereniging voor de timmerindustrie financieel te ondersteunen. Houtskeletbouw met geprefabriceerde elementen kan een uitkomst zijn voor risicogebieden rond de gaswinning in Groningen.

Bekijk een TED-talk van architect Micheal Green over de kansen en voordelen van houten wolkenkrabbers.

Bron: WoodSkyscrapers, CondosOrigine, NBvT | Foto: CondosOrigine (Nordic.ca)