03-10-2012 16:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag is 2016, oftewel het jaar waarin IKEA voortaan alleen nog maar led-lampen zal gaan verkopen.

IKEA heeft aangekondigd de led-lampen te verkopen tegen de laagste marktprijs, om zo klanten te helpen met het besparen van energie en het reduceren van elektriciteitsrekeningen en CO2-uitstoot. Het bedrijf zelf zal ook alle lampen in de winkels, fabrieken en distributiecentra vervangen en alle 130.000 medewerkers krijgen een led-lamp cadeau.

Uitstoot van Nederland

“Als je alle twaalf miljard traditionele lampen wereldwijd vervangt voor led-lampen dan zou dat zorgen voor een CO2-besparing te vergelijken met de uitstoot van Nederland”, zegt Steve Howard, hoofd duurzaamheid bij de Zweedse meubelmaker. “De reden dat we honderd procent voor led gaan is omdat we zien dat de technologie er al is. Het gaat niet alleen om energie-efficiëntie maar om de hele functionaliteit, van kleurwarmte tot sterkte en duurzaamheid. Het is the next big thing.”

Gezamenlijk met de mededeling publiceerde IKEA twee onderzoeken over led-verlichting. Uit het eerste onderzoek bleek dat 43 procent van de Amerikanen minstens 1 led-lamp heeft. In China is dat 80 procent, in Rusland 65 procent en in Zweden 61 procent. Uit het tweede onderzoek bleek dat slechts 27 procent van de Amerikanen weet dat led-lampen 20 jaar meegaan. 34 procent van de mensen weet niet dat led-lampen minder energie gebruiken.

Duurzame initiatieven

Het led-initiatief volgt na een aantal andere duurzame initiatieven van ’s werelds grootste meubelmaker. In 2007 stopte IKEA met het gebruiken van plastic tassen en in 2010 werden de gloeilampen uit de winkels geband. Daarnaast heeft het bedrijf een intensief zonne-energieprogramma met in totaal 250.000 zonnepanelen (link naar Het duurzame getal van de dag: 250.000 )

In 2011 werd 51 procent van de door IKEA gebruikte energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Ook steeg de energie-efficiëntie van alle winkels dat jaar met 4 procent, waarmee €6,2 mln werd bespaard.

Bron: Bloomberg

Foto: James Kellerman