24-05-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

De drinkwaterbedrijven voor Noord-Holland leveren vanaf 1 juni veel zachter leidingwater. Dat levert de waterzuiveringsinstallaties een forse besparing op.

Het drinkwater in Noord-Hollandse is gemiddeld hard. Het komt deels uit het IJsselmeer en voor een groot deel uit het duingebied. Het water bevat veel kalk en magnesium. De drinkwaterbedrijven PWN en Waternet gaan het drinkwater beter filteren. Dat levert per 1 juni zachter water op. Daardoor gaan apparaten langer mee en is minder zeep nodig. De drinkwaterbedrijven verdienen de extra kosten terug met de besparingen die zacht water oplevert.

Kalk neutraliseert de werkzame stoffen uit wasmiddelen, zeep en shampoo. Bij zachter water is minder zeep nodig. Volgens PWN is gemiddeld 15 procent minder wasmiddel nodig per wasbeurt. Uit een berekening blijkt dat bij een goed gedoseerd gebruik van wasmiddel jaarlijks ongeveer twee miljoen kilo minder wasmiddel in het rioolwater terechtkomt. 

De waterzuiveringsinstallaties hoeven daardoor veel minder zeepresten uit het afvalwater te halen. De energiekosten gaan omlaag en er blijft minder slib over. Het Hoogheemraadschap Noorderkwartier verwacht ook dat de kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert.

Bron: PWN, Foto: Gerry Dincher, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)