26-05-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

In Groningen is de bouw van het nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe begonnen. Het gebouw levert straks niet alleen energie-experts af, maar netto ook duurzame stroom.

Het nieuwe gebouw op de Groningse Zernike Campus is ontworpen voor een Breeam Outstanding certificaat. Het onderwijsgebouw is CO2-neutraal en zelfs energiepositief. Het energiezuinige gebouw verbruikt minder energie dan het opwekt met zonnepanelen en aardwarmte. Het beheer van het binnenklimaat gebeurt zoveel mogelijk natuurlijk, dankzij ventilatie en koeling via het zonneschoorsteen-effect.

De studenten en onderzoekers van de Energy Academy Europe kunnen in 2016 aan de slag op de nieuwe locatie. Architectenbureau Broekbakema en pvanb-architecten ontwierpen het gebouw. De ingenieursbureaus ABT, DGMR en Wassenaar BV waren betrokken bij het bouw- en installatieadvies. 

Aardbevingbestendig

Groningen heeft te kampen met schade door aardschokken, veroorzaakt door de aardgaswinning. Naast energieneutraal is het gebouw daarom ook ontworpen met aardbevingbestendigheid als eis. Het is het eerste gebouw in Nederland dat wordt opgeleverd volgens de nieuwe NEN-norm voor schokbestendigheid.

Deze norm vereist dat constructieve elementen kunnen meebewegen met trillingen. Wandpanelen en glazen ruiten zijn bovendien opgehangen met bewegingsruimte. Ondanks deze extra eisen is de isolatie van het gebouw erg goed.

Bekijk een filmpje met details over het gebouw:

Bron: Broekbakema | Foto: Broekbakema