29-05-2015 09:02 | Door: Jerom van Gemert

Het Nederlandse bedrijf HuisVeendam maakt biolaminaat. Dat is geschikt als wandplaat of als vloerbedekking. Het is volledig biobased en er zitten geen schadelijke stoffen in.

HuisVeendam maakt biolaminaat van verschillende organische reststromen. Het kan gemaakt worden van grassen, coniferen, aardappelschillen en ander plantenmateriaal. De vezels van de planten zijn verpakt in een lijm van aardappelzetmeel. Daardoor hoeven de planten niet verhakseld te worden, en zijn ze nog te herkennen in het biolaminaat.

Het is mogelijk om eigen gewassen aan te bieden bij HuisVeendam. Erik Slor van HuisVeendam zegt tegen Cobouw: “Staat een toekomstig bouwterrein vol met bijvoorbeeld paardenbloemen, lavendel en gras, dan kan dat terugkomen in het interieur van het nog te bouwen complex.” 

Biologisch afbreekbaar

Het biolaminaat is biologisch afbreekbaar. Verder vindt de productie plaats bij lage temperatuur en is er weinig water voor nodig, volgens HuisVeendam. Het laminaat wordt aangebracht op een drager van populierenhout en heeft geen verdere behandeling nodig. Het materiaal kan ook beschilderd worden. HuisVeendam werkte drie jaar aan de ontwikkeling van het biolaminaat.

 

Bronnen: Cobouw, HuisVeendam | Foto: coniferconifer via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven).