29-05-2015 13:34 | Door: Thijs ten Brinck

Ikea steekt zijn recycling ambities niet onder stoelen of banken, maar in de meubels. De Zweedse meubelgigant werkt aan een lijn van producten gemaakt uit papierpulp.

Het proces dat Ikea gebruikt is volgens Ikea-ontwerper Maja Ganszyniec vergelijkbaar met hoe papieren eierdoosjes gemaakt worden. Het levert veel sterker en gladder materiaal op. Ganszyniec en haar collega’s hebben onder andere prototypes gemaakt van kuipstoelen, banken en boekenkasten uit de papierpulp.

Tegen een verslaggever van Gizmodo zegt Ganszyniec dat Ikea is van plan de papieren meubels echt te maken en te verschepen. Binnen twee jaar zouden ze in de winkels moeten liggen. Uitdagingen liggen vooral nog in de logistiek en schaalbaarheid. Ikea zoekt altijd productielocaties waar de aanvoer van grondstoffen en distributie van de gemaakte producten efficiënt te organiseren is. Of de geperste papieren stoelen en banken in een flat-pack passen is nog niet duidelijk. De prijs van de papieren meubels is naar verwachting wel erg laag. 

Bron: Gizmag | Foto: Ikea (Cropped by Druuzaambedrijfsleven)