29-05-2015 14:20 | Door: Thijs ten Brinck

De Italiaanse start-up Solenica krijgt $ 120.000 om zijn gerobotiseerde spiegel versneld op de markt te brengen. De spiegel is een duurzaam alternatief voor lampen die overdag aanstaan.

Solenica ontwikkelt een spiegelsysteem dat volledig geautomatiseerd zonlicht naar een donkere kamer, groentekas of ligbed kan sturen. De robotspiegel Lucy is volledig autonoom. Wanneer hij op een plaats staat waar hij de hele dag zoveel mogelijk zonnestralen vangt, spiegelt de robot het licht voortdurend naar een gekozen punt dat wel wat extra daglicht kan gebruiken.

De elektromotoren, die de spiegel horizontaal en verticaal laten kantelen, krijgen energie uit een klein zonnepaneel. Het apparaatje heeft nauwelijks een handleiding nodig. Eén keer handmatig het zonlicht richten is op het punt naar keuze is genoeg.

Solenica denkt het product in serieproductie voor enkele tientallen euro’s te kunnen produceren.

Robotica Accelerator

De Italiaanse start-up is samen met negen andere roboticastart-ups opgenomen in een accelerator-programma van chipmaker Qualcomm. Net als Solenica krijgen diverse jonge bedrijven die actief zijn met onder meer drones en huisdiervoerrobots $ 20.000 tegen 6 procent van de aandelen. Alle start-ups kozen daarnaast voor een converteerbare lening van $ 100.000 van Qualcomm.

Bron: Solenica, Xconomy