02-06-2015 15:25 | Door: Thijs ten Brinck

De Technische Universiteit Delft zet de komende jaren sterk in op verduurzaming. De installatie van in totaal 1,2 megawatt aan zonnepanelen markeert het begin van dit proces.

De TU Delft is met de Green Village al erg actief met duurzame energie en verschillende energiebesparingsconcepten. Nu pakt de universiteit zijn hele campus aan. Veertien gebouwen van de onderwijsinstelling worden bedekt met zonnepanelen.

“Aan de TU Delft werken dagelijks duizenden onderzoekers en studenten aan duurzame innovaties”, zegt Anja Stokkers, directeur Facilitair Management en Vastgoed. “De campus is een uitstekende proeftuin om de wetenschap aan maatschappelijke uitdagingen te verbinden.”

Stokkers ziet het verduurzamingsproject van de universiteit als een experiment voor grootschalige toepassing in de bebouwde omgeving. De geplande 4.500 zonnepanelen zijn naar verwachting in september 2015 operationeel en wekken dan jaarlijks ongeveer een megawattuur aan stroom op. De universiteit wil in 2020 25 procent van zijn energiebehoefte zelf duurzaam opwekken en de helft van zijn CO2 emissies reduceren.

Cofely installeert de zonnepanelen voor de TU Delft en sluit met de universiteit ook een prestatiegarantie en onderhoudscontract af met een loopduur van 15 jaar. De technische universiteit krijgt voor de installatie een SDE+ subsidie. 

Bron: TU Delft | Foto: Ellen Forsyth, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)