03-06-2015 13:55 | Door: Thijs ten Brinck

In Amsterdam wordt een oud pand van ABN Amro getransformeerd tot 348 studentenwoningen. In totaal is er in de afgelopen vijf jaar 1,8 miljoen vierkante meter aan overtallig kantooroppervlak getransformeerd.

In Amsterdam-Zuidoost, dichtbij het Academisch Medisch Centrum, kunnen straks 348 studenten een zelfstandige woonruimte huren. Een leeg bankgebouw wordt door Blue-Gray herontwikkeld tot studentenappartementen met een oppervlak van 27 tot 50 vierkante meter.

Ruim 2.800 studenten hebben zich al gemeld voor de zelfstandige units die zijn voorzien van keuken en eigen sanitair. Al in de herfst van 2015 kunnen de eerste gelukkigen de kamer inrichten.

Parkeergarage

In de binnenstad van Den Bosch zijn vier architectenbureaus betrokken bij de transformatie van het naar de buitenrand van de stad verhuisde Grootziekengasthuis. In dit project worden delen van de bestaande bebouwing hergebruikt maar wordt er ook gesloopt.

Bovengronds blijven in ieder geval de monumentale panden van het vroegere ziekenhuiscomplex behouden. Ondergronds heeft de herbestemming nog meer impact, de grote kelder van het ziekenhuis krijgt een functie als parkeergarage.

Omdat de auto's een plek krijgen onder de woning is er voor 80 van de 120 geplande nieuwe woningen ruimte voor een tuin. Uniek voor Nederland", zegt architect Hilberink Bosch bij Duurzaamgebouwd. "De meeste woningen in de binnenstadslocaties zijn vrijwel zonder uitzondering appartementen in stapelbouw.”

Duurzaam herbestemmen

Bij zowel het project in Den Bosch als het studentencomplex in Amsterdam is er buiten de landelijke regels geen bijzondere aandacht voor energie-efficiënte of het opwekken van hernieuwbare energie.

De duurzaamheid zit hem volgens architect Pieter Bedaux vooral in het herbestemmen zelf, en in het verkorten van reisafstanden: “Deze verdichting van steden in plaats van het bebouwen van uitleggebieden is duurzaam te noemen door het beperken van de afstand tussen woning en stad.”

Het Financieele Dagblad schrijft dat er volgens deze vorm van duurzaam transformeren en herbestemmen in vijf jaar al 1,8 miljoen vierkante meters opnieuw in gebruik zijn gekomen. In de afgelopen twee jaar is de herbestemmingpraktijk echt versneld. Hotels en woningen realiseren in ongebruikt kantoor- en zorgvastgoed is vooral in de centrale gedeelten van de grote steden aantrekkelijk.

Voor de leegstand in krimpgebieden en op zichtlocaties langs autowegen is het vaak lastig en soms onmogelijk een nieuwe bestemming te vinden. Volgens cijfers van de NVM staat 17 procent van het Nederlandse vastgoed momenteel leeg. 

Bron: Blue Gray, Vastgoedmarkt, FD, Duurzaamgebouwd | Foto: Architecture, Food & One, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)