04-06-2015 09:27 | Door: Willemien Groot

Het Chinese IT-concern Huawei gaat de infrastructuur bouwen voor Groningen smart city. Met de stad Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen is daarvoor een principe-overeenkomst gesloten.

Huawei, een van de grootste leveranciers van ICT-systemen ter wereld, moet de kennisstad Groningen verder ontwikkelen. Het concept van de slimme stad is onder meer gericht op veiligheid, zorg, milieubescherming, dienstverlening en economische activiteit.

In het kader van smart city-projecten ontwikkelde het Chinese IT-concern onder meer technologie voor Smart Health en Smart Energy Grid. Door de betrokkenheid van het UMCG bij het project is Smart Health een van speerpunten. De drie partijen gaan nieuwe ICT-toepassingen onderzoeken voor zorgverlening en medisch onderzoek. 

Amsterdam Arena

Huawei is actief in meer dan honderd steden in veertig landen. Het concern sloot in Nederland eerder contracten af met Amsterdam, Den Haag en Tilburg. In de hoofdstad is Huawei betrokken bij het innovatiecentrum bij de Amsterdam Arena.

Het stadion en de directe omgeving moeten uitgroeien tot een proeftuin voor stadsinnovaties. Met onder meer een slim parkeerterrein en een geavanceerd WiFi-netwerk voor de bezoekers van de AmsterdamArena. Het living lab in Amsterdam-Zuidoost is gebouwd met Chinese ICT-technologie.

Groningen en Huawei maakten de samenwerkingsovereenkomst bekend aan het slot van de European Smart City Summit in Amsterdam. 

Bron: Computable, Dagblad van het Noorden | Foto: Michiel Jelijs, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)