04-06-2015 12:29 | Door: Willemien Groot

De draagconstructie van nieuwe bedrijfspand van Bruil Beton en Mix in Ede is grotendeels gebouwd van teruggewonnen materialen. Zelfs 30 jaar oude, vurenhouten liggers uit de oude loods verhuisden mee.

Bruil Beton en Mix, fabrikant van cementproducten, zocht een duurzame bestemming voor achttien gelamineerde vurenhouten dakliggers. De draagconstructie verkeerde in zulke goede kwaliteit dat die was in te passen in de uitbreiding van het bedrijfsterrein. De afmetingen van de liggers dienden als uitgangspunt voor het ontwerp van het nieuwe magazijn aan de A30 bij Ede.

In totaal redde het bedrijf achttien spanten van 16 meter lang van de sloop. Dertien stuks bleken geschikt voor hergebruik. Het bedrijf besteedde vooral aandacht aan een zorgvuldige deconstructie, waardoor ernstige beschadigingen aan het hout uitbleven, schrijft het tijdschrift Houtwereld. Voor de overige vijf liggers zoekt het bedrijf nog een nieuwe bestemming.

Lagere bouwkosten

In het nieuwe bedrijfspand zijn ook de stalen raatliggers, lichter uitgevoerde H-balken, uit de oude werkplaats ingebouwd. Daarmee heeft het bedrijf uit Ede de productie van 164.000 kilo nieuw staal bespaard. Dat staat gelijk aan een uitstoot van 78.000 kilo CO2.

De bouwkosten voor het complex waren ook fors lager. Het hergebruik van de stalen liggers bleek uiteindelijk € 175.000 goedkoper. Nieuwbouw zou € 250.000 hebben gekost, hergebruik slechts € 75.000. Volgens het bedrijf is daarmee bewezen dat hergebruik behalve duurzaam ook financieel haalbaar is.

Bron: Bruil Beton en Mix, Houtwereld | Foto: Bruil