04-06-2015 12:09 | Door: Thijs ten Brinck

ING Real Estate Finance en adviesbureau CFP werken samen aan het duurzaam maken van het vastgoed dat ING in Nederland in de portefeuille heeft. Dat kan leiden tot € 50 mln energiebesparing.

Voor alle gebouwen die ING gefinancierd heeft, komt een gratis analyse en advies beschikbaar om de panden te verduurzamen. De ruim 5.000 klanten van ING in deze markt kunnen van het aanbod gebruik maken. ING en CFP geven de eigenaren inzicht in de verdienkansen van energiebesparing.

"Alle gebouwen in ons land, met een oppervlakte van 600 miljoen vierkante meter, zijn verantwoordelijk voor liefst een derde van de totale CO2-uitstoot. Dit terwijl tientallen procenten besparing relatief eenvoudig te realiseren zijn", zegt Bram Adema, directeur van CFP. “Het is fantastisch dat ING Real Estate Finance als een van de grootste spelers in de financiering van vastgoed deze bijdrage wil leveren aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.”

Duurzame woningen en kantoren

De samenwerkende partners ramen de CO2-uitstoot die de exercitie kan besparen op 200.000 ton per jaar, 15 of 25 procent van de huidige uitstoot van de panden in de portfolio. Het financiele besparingspotentieel wordt geschat op € 50 mln.

De duurzaamheidsanalyse en het daaropvolgende advies is bestemd voor zowel woningen als commercieel vastgoed. Ongeveer een kwart van de vastgoedportefuille van ING Real Estate bestaat uit woningen. Een besparing van € 500 per huishouden per jaar is volgens de partijen haalbaar.

De rest van de vastgoedportefuille bestaat uit distributiecentra, hotels, kantoren en ander commercieel vastgoed. In die markt mikken ING en CFP op een besparing van € 10.000 per gebouw.

Bron: CFP | Foto: Klaus Nahr, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)