10-06-2015 07:31 | Door: Willemien Groot

Het congrescentrum Amtrium in de RAI Amsterdam heeft als eerste congresgebouw een Breeam Excellent-certificaat gekregen. Het meest duurzame deel van het complex is de grote verticale kas op het dak.

Het kassencomplex De Bloeikas telt liefst vijf verdiepingen. Uit de kassen komen de groenten, kruiden en eetbare bloemen voor de twee restaurants, waaronder The Roast Room. Dit vleesrestaurant serveert onder meer vlees en wordt uit de eigen slagerij. De water voor de gewassen bestaat geheel uit regenwater en wordt als dat nodig is, aangevuld met leidingwater.

De groene tuin op het dak van het congrescentrum speelt daarnaast een belangrijke rol in de klimaatbeheersing. Een luchtcirculatiesysteem in combinatie met een Warmte-KoudeOpslag-installatie verwarmt en koelt het gebouw. De overtollige warme lucht verlaat het Amtrium via de kassen waardoor aanvullende verwarming nauwelijks nodig is.

Het ontwerp voor de Bloeikas van architectenbureau Nelissen is eerder dit jaar bekroond met De Vernufteling, een prijs voor duurzame vernieuwingen in de stedenbouw. Volgens de jury is het kassencomplex een gedurft project omdat de initiatiefnemers ondanks de harde commerciële belangen de ruimte hebben genomen voor dit experiment. Het congrescentrum is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel Architects.

Het Amtrium is het eerste congrescentrum in Europa met een Breeam Excellent-certificaat.

Bekijk een filmpje over de duurzame kas:

Bron: RAI Amsterdam | Foto: RAI Amsterdam