12-06-2015 07:15 | Door: Thijs ten Brinck

Comfortabel wonen in een kantoorpand, terwijl ook terugtransformeren eenvoudig blijft. Het kan met de modulaire Hub van architect David Hess.

hub

David Hess heeft met zijn concept gewonnen in de competitie Wonen in de toekomst, georganiseerd door de Zuid-Hollandse woningcorporatie Havensteder.

Zijn modulaire Hub bevat in één blok een keuken, aansluitingen voor drinkwaterwater, elektriciteit, communicatie en voor de afvoer van vuil water. 

“Het doordachte voorstel van de Hub speelt in op een van de belangrijkste vraagstukken in de vastgoedsector: de flexibilisering van wonen in de steden”, zegt Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder en juryvoorzitter. “Het prototype van hun demontabele unit is bovendien opschaalbaar en biedt onze sector meerwaarde.”

Circulair wonen in kantoor

De Hub is ontwikkeld volgens de principes van de circulaire economie. De module blijft eigenaar van een leverancier en wordt geleased door de bewoner of de woningcorporatie. Als er nieuwe wensen zijn, is de module in te ruilen voor een exemplaar dat daar aan tegemoet komt. Krijgt het getransformeerde pand opnieuw een kantoorfunctie, dan is de Hub inzetbaar in een ander leegstaand gebouw.

De Hub is zo ontworpen dat hij via vensters of via een lift de kantoorvloer binnen kan komen. Met tijdelijke tussenwanden en een verhoogde vloer is er rond de centrale module snel een appartement te realiseren.

Aan de prijsvraag van Havensteder is een bedrag van € 50.000 verbonden, samen met de kans om het plan uit te werken op een locatie van Havensteder. Hess is architect bij burau Kraaijvanger.

Bron: De Architect, Kraaijvanger | Foto: Mikhail Golub, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)