12-06-2015 09:07 | Door: Thijs ten Brinck

De Belgische modeketen JCB heeft in zijn winkels in België en Luxemburg de systeemplafonds vervangen door Cradle2Cradle gecertificeerde exemplaren van Armstrong.

De Amerikaanse leverancier van bedrijfsvloeren en systeemplafonds Armstrong heeft JCB plafondtegels geleverd die voldoen aan de eisen van C2C. De tegels bestaan voor 82 procent uit gerecycled materiaal. Verder zijn er hernieuwbare materialen in verwerkt en zijn de tegels zelf 100 procent recyclebaar volgens Armstrong.

De overeenkomst voor de nieuwe systeemplafonds is ruim een jaar geleden gesloten. Duurzaamgebouwd schrijft dat de renovatie van de 120 winkels is begonnen. Nog dit jaar zal in totaal 100.000 vierkante meter aan plafondoppervlak bij de JCB vestigingen zijn vervangen.

Niet alleen het materiaal van de plafondtegels is duurzaam. Op haar website schrijft Armstrong dat de lichtreflectie van de tegels maakt dat er minder verlichting nodig is in winkels en kantoren. Samen met de verminderde warmteproductie en dus lagere koelbehoefte kan dat volgens Armstrong tot wel 11 procent energiebesparing leiden voor een geheel gebouw.

De plafondtegels die bij JCB worden geïnstalleerd helpen daarnaast stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Armstrong levert ook metalen systeemplafonds waarin faseveranderende materialen zijn verwerkt. Deze voegen thermische massa toe aan een gebouw en houden de binnentemperatuur passief stabiel.

Bron: Duurzaamgebouwd, Armstrong | Foto: Joel Penner, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)